Project

Distributiecentrum Voedselbanken

energiegebruik

69 0 kWh/m2

Energiegebruik

co2

100%

Reductie

doelmatigheid

6,9 cent/kWh

Doelmatigheid

Klant

Voedselbank Haaglanden

Vanuit haar distributiecentrum voorziet Voedselbank Haaglanden wekelijks zo’n 1.850 huishoudens in Rijswijk, Den Haag en Zoetermeer van een voedselpakket. Na een noodgedwongen verhuizing heeft de Voedselbank een nieuw onderkomen voor het distributiecentrum gevonden op bedrijventerrein Zwethove in Wateringen. De verhuizing naar dit 20 jaar oude pand biedt een goed moment om te kijken naar mogelijkheden voor verduurzaming, zowel om de klimaatimpact te verminderen als de vaste lasten van de Voedselbank te verlagen.

Locatie
Wateringen
Oplevering
Q1 2021
Maatregelen
Zonnesysteem
Warmtepompen
LED verlichting
Tochtsluizen
Duurzaam concept koel-/vriescellen
Project

Resultaat

Voor de voedselbank haar intrek neemt in het nieuwe onderkomen zijn meerdere verduurzamingsmaatregelen onderzocht en uitgevoerd. In totaal worden 5 belangrijke maatregelen genomen, zowel met betrekking op het gebouw als op het distributieproces.

Beperken energiebehoefte
De totale energiebehoefte van het gebouw wordt zoveel mogelijk beperkt, bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtsluizen bij beide ingangen en het vervangen van alle verlichting voor LED. Ook het distributieproces is aangepakt, door de koel- en vriescellen slim te koppelen en te voorzien van meerdere temperatuurzones.

Aardgasvrij
De huidige gasketels van het gebouw maken plaats voor een nieuwe duurzame variant met warmtepompen. Deze zorgen via een lage-temperatuur verwarmingsnet voor de verwarming van zowel de distributiehal als de kantoren.

Energieneutraal
De resterende energievraag van het gebouw wordt volledig opgewekt met de eigen zonnepanelen op het dak, hiermee wordt het gebouw energieneutraal en zelfs nul op de meter. In de nabije toekomst zal het zonnesysteem worden uitgebreid om ook het elektrisch vervoer van de voedselbank te kunnen voorzien van duurzame energie.